Glasleien Serre

Maximaal transparant en op de zon georiënteerd

Studio Content maakte een ontwerp om een woning in de toekomst te splitsen in twee levensloop bestendige appartementen. Daarvoor bleek een extra ruimte nodig; een serre of bijkeuken en tegelijk plantenkas. Het mocht opvallen en was bij voorkeur zo transparant mogelijk en optimaal op de zon georiënteerd. Het budget was beperkt, maar de precieze uitvoering kon in het werk worden bepaald dus bood veel vrijheid. 

Bouw en Realisatie

Om met een minimaal budget te kunnen bouwen werd besloten om voor de eerste bouwfase een leer/werk project op te zetten voor studenten van de opleiding Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. In drie zomers wordt in fases het gebouw neergezet. De constructie bestaat uit grote spanten met ambachtelijke houtverbindingen zonder schroeven. Het dak is bekleed met meer dan honderd verschillende stukken hergebruikt gehard glas uit o.a. vitrinekasten en tafels van particulieren in de buurt. Door een slim systeem van overlappen, zoals een dak met leien, ontstaat een organische vorm met een minimum aan materiaal. Dit sluit ook aan bij de gedachte om de bouw meer circulair te maken, via Circulair Ontwerpen in de transitie naar een Circulaire Economie. Aan de bouwfase in de zomer van 2016 werkten onder andere Arie van Ziel, Sylvia Machgeels, Niels van Buren, Natasha Oduber en Amar Sjauw En Wa - Windhorst.

Glasleien6
Glasleien5

Meer projecten

B&B Honeysuckle LaneAdvies Ontwerp Visualisatie

Aanbouw boerderij AschAdvies Ontwerp Visualisatie

Dakrenovatie ecowoning CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair OntwerpenAdvies Organisatie Visualisatie

Verbouwing KaaspakhuisAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair TerreinbeheerAdvies Organisatie Visualisatie

Glasleien SerreAdvies Ontwerp Organisatie

Waterweren WebsiteVisualisatie

Watercafé Water RaaktAdvies Organisatie Visualisatie

Zonnedak en Laadplein CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Eco-ShedAdvies Ontwerp Visualisatie

ecoengineers-footer-doormat-logo