Zonnepark Marsmanweg Culemborg

Richting een energie neutraal Culemborg

De ecowijk EVA-Lanxmeer in Culemborg bestaat inmiddels meer dan 15 jaar en is een toonaangevend voorbeeld geworden van duurzaam bouwen. De technieken die toen werden gebruikt, vooral op het gebied van duurzame energie opwekking, waren nog niet zo ver ontwikkeld als nu. De wijk is daarom nog niet energieneutraal en staat voor de opgave waar ook andere wijken in Nederland tegenaan lopen om in de toekomst van het gasnetwerk af te gaan.

Een bewonersinitiatief bestaande uit Amar Sjauw En Wa - Windhorst, Arjen Schamhart, Jan de Kock en Sandra de Wolff trekken het project om zonnepanelen boven de gezamenlijke parkeerterreinen in EVA-Lanxmeer mogelijk te maken en bij te dragen aan de volgende stap richting een energie neutrale wijk met een lokaal smart-grid. Ze willen ook de mogelijkheden onderzoeken om de accu’s van elektrische (deel)auto’s als buffer te gebruiken om opwekpieken op te vangen.

Dit project kan uiteindelijk ook als voorbeeld dienen en inspiratie zijn voor andere plekken binnen en buiten Culemborg. Het idee kan ook op de P+R’s bij stations en op parkeerterreinen bij winkelcentra worden gerealiseerd.

Sinds de lancering van het idee in 2016 is er veel interesse vanuit bewoners om ook financieel mee te doen in dit project. Daarnaast leveren de Provincie Gelderland en de gemeente Culemborg een bijdrage om dit project mogelijk te maken. Het project is in de voorbereidende fase richting de realisatie waarbij de definitieve financiëring binnenkort wordt afgerond.

Zonnepark-Marsmanweg2

Meer projecten

B&B Honeysuckle LaneAdvies Ontwerp Visualisatie

Dakrenovatie ecowoning CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair OntwerpenAdvies Organisatie Visualisatie

Verbouwing KaaspakhuisAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair TerreinbeheerAdvies Organisatie Visualisatie

Tiny HouseAdvies Ontwerp Visualisatie

Glasleien SerreAdvies Ontwerp Organisatie

Waterweren WebsiteVisualisatie

Watercafé Water RaaktAdvies Organisatie Visualisatie

Zonnepark MarsmanwegAdvies Ontwerp Visualisatie

ecoengineers-footer-doormat-logo