Verduurzaming Zwem- en Recreatiebad de Kulk 

Richting een energie neutraal complex

De gemeente Vlaardingen heeft zich ten doel gesteld om in 2050 energieneutraal te zijn en in 2020 minstens voor 20% gebruik te maken van duurzame energie. Dit betekent dat ook bestaande complexen zoals Zwem- en Recreatiebad de Kulk voor een grote opgave staan om zoveel mogelijk energieneutraal te worden. In opdracht van de directie van het zwembad heeft EcoEngineers een advies en eerste ontwerpvoorstellen opgesteld. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt welke scenario’s, met de daarbij horende verduurzamingstechnieken, haalbaar zijn voor het zwembadcomplex om op termijn richting energieneutraal te krijgen. Hierbij wordt de beschikbare informatie en kennis over het huidige gebouw met de gebruiksfuncties naar globale scenario’s vertaald ten behoeve van besluitvorming.

Inmiddels zijn de eerste stappen uit het adviesrapport al in de praktijk gerealiseerd waaronder het plaatsen van een HR (hoogrendement) zonnecollectorinstallatie. De zon verwarmt hierbij solarvloeistof in de zonnecollectoren en in de machinekamer wordt de opgewarmde solarvloeistof gekoeld via een warmtewisselaar door het koele zwemwater. Door het toepassen van gescheiden systemen blijft het zwemwater veilig en het gehele systeem legionella veilig. De installatie is gerealiseerd door Giebros Technics.

Naast het duurzaam opwekken van energie is al een groot deel van de bestaande verlichting in het complex vervangen door LED-verlichting om het energieverbruik omlaag te krijgen. Ook is een deel van de bestaande dakbedekking (ter plaatse van de zonnecollectoren) vervangen door wit bitumen om de opwarming van het complex in de zomer te beperken. Het witte dak zorgt ervoor dat er in de steeds warmer wordende zomers minder energie nodig is om het gebouw te koelen naar een aangename temperatuur. Er zullen nog meer stappen volgen om het complex uiteindelijk richting energieneutraal te brengen.

Foto's: Eduard Leurs

Meer projecten

B&B Honeysuckle LaneAdvies Ontwerp Visualisatie

Zonnedak en Slim Laadplein CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Dakrenovatie ecowoning CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Verduurzaming Zwem- en Recreatiebad de KulkAdvies Ontwerp Visualisatie

Aanbouw boerderij AschAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair OntwerpenAdvies Organisatie Visualisatie

Verbouwing KaaspakhuisAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair TerreinbeheerAdvies Organisatie Visualisatie

Eco-ShedAdvies Ontwerp Visualisatie

Glasleien SerreAdvies Ontwerp Organisatie

Watercafé Water RaaktAdvies Organisatie Visualisatie

ecoengineers-footer-doormat-logo