Dakrenovatie ecowoning

Een gerenoveerd energiedak

De wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg is de grootste ecologische wijk van Nederland waar een bijzondere architectenwoning staat, dat destijds vooruitstrevend was maar verschillende gebreken vertoonde. Onlangs zijn de eerste renovatieplannen van EcoEngineers voor dit pand uitgevoerd door het dak op een circulaire manier te renoveren en verduurzamen. Veel vrijgekomen materialen van het dak zijn hoogwaardig hergebruikt in andere (bouw)projecten en de overgebleven reststromen worden gerecycled tot nieuwe materialen.

In de oude situatie waren aan de buitenkant van de dakconstructie de zonnecollectoren bevestigd op een aluminium dakbedekking. HBM Dakbedekkingen uit Barendrecht werd bij het project betrokken om mee te denken met het plan en de uitvoering van de dakrenovatie te doen. De dakopbouw is uiteindelijk tot op de houten onderconstructie verwijderd waar vervolgens een nieuwe waterdichte laag is aangebracht van gerecyclede bitumen (IKO Carrara) met een witte reflecterende laag mineralen die fijnstof uit de omgeving opneemt. De zonnepanelen zijn met behulp van dakankers van Protect in de dakbeplating geschroefd en daarna waterdicht ingewerkt. Onderstaande afbeeldingen geven een indruk van de oude naar de nieuwe situatie.

De eerste stap naar een energie+ woning

Een deel van het dak is nog vrijgelaten voor zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler. Met deze renovatie en de plaatsing van de zonnepanelen zijn de eerste stappen gemaakt naar uiteindelijk een energieproducerende woning. De 30 zonnepanelen die nu door Zonbewust zijn geplaatst zullen op jaarbasis naar verwachting ruim 8.000 kWh energie produceren. Deze voorzien de huidige hybride luchtwarmtepomp van energie en zullen in de toekomst een volledige luchtwarmtepomp van energie voorzien. Hierdoor zal de gasaansluiting op korte termijn verdwijnen en wordt er ruim voorzien in de energiebehoefte van de woning. Kortom een woning die meer energie produceert dan er wordt verbruikt.

Genomineerd voor het dak van het jaar 2018

Met trots kunnen we melden dat dit project was genomineerd voor het Dak van het Jaar 2018 door het vakblad Roofs. Daarnaast is een uitgebreid artikel van dit project beschreven in het decembernummer van Roofs.

Meer projecten

B&B Honeysuckle LaneAdvies Ontwerp Visualisatie

Zonnedak en Slim Laadplein CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Dakrenovatie ecowoning CulemborgAdvies Ontwerp Visualisatie

Verduurzaming Zwem- en Recreatiebad de KulkAdvies Ontwerp Visualisatie

Aanbouw boerderij AschAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair OntwerpenAdvies Organisatie Visualisatie

Verbouwing KaaspakhuisAdvies Ontwerp Visualisatie

Circulair TerreinbeheerAdvies Organisatie Visualisatie

Eco-ShedAdvies Ontwerp Visualisatie

Glasleien SerreAdvies Ontwerp Organisatie

Watercafé Water RaaktAdvies Organisatie Visualisatie

ecoengineers-footer-doormat-logo